VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Mystery Gang

Zenei stílusuk kialakításakor az ősforrások, mint Carl Perkins, Johnny Cash vagy Buddy Holly adták az alapihletet számukra, ahogyan Elvisnek, Hendrixnek és akár a Beatlesnek is.
Szerzeményeik Egri Péter énekes-gitáros szövegeire és harmóniáira épülnek.
Egy Japánban kiadott kislemez után Hot'n Wild Rockabilly Cuts című első albumuk 2001-ben jelent meg, ezt követte 2003-ban a Dig That Rock!, majd 2006-ban a már kizárólag Mystery Gang dalokat angolul előadva tartalmazó Jungle Fever. Mindhárom album nyugat-európai kiadó gondozásában jelent meg. 2010-ben Live and Wild címmel koncertlemezt adtak ki. Nemzetközi és hazai sikereik után jelent meg első magyar nyelvű kiadványuk Megőrülök Érted címmel. Színesen és hitelesen hozzák zenei arc poétikájuk manírjait, a rockabilly és a rock and roll mellé bejött a garage és a modern nagyváros, a “metropolisz” lüktetését hozó jungle hatás is.


Megalakulásuk óta itthon és külföldön több mint 2000 koncertet adtak, köztük olyan jelentőseket is, mint például 2009-ben a Művészetek Palotája színpadán bemutatott Privát Buddy Holly Story, amelyet 2011-ben és 2013-ban ugyanott két további koncertjük követett. Az egyik legkülönlegesebb (hátborzongató) fellépésükre szerencséjükre itthon, 2006-ban, a Budapest Kongresszusi Központban került sor: Bill Haley eredeti, “Üstökösök”-nek nevezett együttesével, a Bill Haley’s Original Comets tagjaival adtak közös koncertet. (Újszülőtteknek: 1954. április 12-én New Yorkban vették fel Bill Haley Rock Around The Clock című dalát. Ettől az idén 60 év előtti naptól eredeztetik a rock and rollt.)

A jelentősebb világvárosok színpadain a szakmai kritikusok elismerésétől és a közönség ovációjával kísért sikerrel szerepeltek többek között Londonban, New Yorkban, Milánóban és Párizsban is. Az európai szakmai kör a rockabilly egyik legjelentősebb helytartójaként tekint a Mystery Gang-re.

Könnyűzenei munkásságuk mellett filmzenéket is írtak az amerikai Townies és a Till Attila által rendezett Pánik című filmekhez. A zenekar filmszerepet kapott Goda Krisztina Csak szex és más semmi című vígjátékában. Az énekes-gitáros Egri Péter pedig Brenner szerepét alakítja Fonyó Gergely Made in Hungária című filmjében.

Legújabb magyar nyelvű dalaikat megörökítő lemezük HELLO, HELLO! címmel 2014 februárjában, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi programjának idején, a világ egyik legjelentősebb zenei kiadójánál, az UNIVERSAL MUSIC-nál jelent meg.

Mystery Gang: HELLO, HELLO!

A gyerekkori álomból elindult rockabilly trió az elmúlt 15 év alatt semmit sem veszített kezdeti, vagány, „rossz fiús” vadságából. Mindemellett zeneileg kinyíltak, több földrészen nemzetközi elismertséget szereztek. Ma már az európai szakmai kör a rockabilly egyik legjelentősebb helytartójaként tekint a Mystery Gang-re. Zenei életútjuk alkotói csúcsaihoz érve, a külföldi albumok után a világpiacon meghatározó Universal Music kiadásában, vadonatúj és immáron magyarul felcsendülő, slágerekkel teletűzdelt olyan színes rockabilly albumot készítettek, amely az érzelmek és irányzatok teljes palettáját öleli fel. Az Egri Péter, Passzinger Zoltán (Singer) és Tamási László típusú elementáris egyéniségeknek nem kenyere az egysíkúság. A Mystery Gang új lemeze minden ízében világszínvonalon és mai zenei nyelven szólva képviseli a manapság aranykorát élő, az ’50-es és ’60-as évek világát megjelenítő vintage pop-ot.

A HELLO, HELLO!-on az ’Utolsó Blues’, a ’Kínzó vágy’ és a ’Végtelen Nyár’ szívszaggató balladákon keresztül a Mystery Gang egy új arcával is megismerkedhetünk, miközben nem hiányoznak az albumról az olyan kemény, már-már  őspunkos rockabilly ágyúk sem, mint a ’Mondd mit csinálsz szombat éjjel’, a ’Micsoda borzongás’ vagy a ’Ránk vár…’.

A ’Wipe Out’ kultikus dal átdolgozással a ’60-as évek eleji surf zene világába is elkalandozhatunk. A Kalifornia partvidékéről származó világszerte ismert instrumentális himnuszt még soha senki nem növelte még nagyobbra, csupán Egri Péter lett a merész szerző, akinek magyar nyelvű dalszövegével, a ’Holdfénynél szól a vad zene’ címen hallhatjuk. A teljesség igényével felsorakoznak a mai metropoliszokra tükröző, olyan masszív beton dzsungel dalok is, mint a ’Városi dzsungel’, vagy a Péterfy Bori énekével hallható ’Nézz rám, megbabonázlak’, de megtaláljuk az albumon a ’Játssz még jazzgitár!’ című nótát is, melyet A Dal Eurovíziós show műsorban ismerhettek meg a nézők.

A rockabilly hazai és európai nagykövetének hatodik lemezét a Nemzeti Színház stúdiójában rögzítették. A teljesen élő, koncert jellegű felvételek különleges zenei élményt kölcsönöznek az anyagnak. Az albumon Egri Péter énekes, gitáros irodalmi szintű magyar nyelvű szövegeit hallhatjuk, melyek gazdag képi világuk miatt akár versként is megállják a helyüket. A lemez február.20.-án jelenik meg, attraktív stílusjegyeket felmutató köntösben.

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.