VeszprémFest
Premium Music Festival
2022. július 11-16.  

  • Mobile app :

Vörös Eszter Tango Company

Vörös Eszter Tango Company feat. Tatorján József és Balogi Szilvia

Másfél óra Buenos Aires...

Régi, táncolható argentin tangókat, és modern, koncerttermekbe komponált tangó muzsikát játszik a Tango Company nevű magyar zenekar. Vezetője, Vörös Eszter az itthoni kevés bandoneon játékosok egyike. Maga is lassan két évtizede táncolja a tangót, a zenét pedig argentin mesterektől tanulta és tanulja folyamatosan külföldi képzéseken. Együtt játszott Európai egyik legjobb zenekarának tartott Hyperion Ensemle-el, de Fischer Iván felkérésére is zenélt több rendezvényen, ahogy hazai zenekarok is invitálták szólistaként.

Zenésztársai a klasszikus zene irányából kalandoztak e szenvedélyes tánczene felé. Selmeczi Gábor a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűse, illetve az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Gárdos Éva korrepetitor és tanár sok éve a tangót is zongorázza Vörös Eszter különböző együtteseiben, György Attila pedig a MÁV Szimfonikusok, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar bőgőse, és a jazz szerelmese.

Az esten a zenészek a táncosokkal együtt megidézik Buenos Aires és a jellegzetes tangó táncestek, a milongák hangulatát. A 30-as évek kedvelt tradicionális tánczenéitől Astor Piazzolla és egy mai tangó-zeneszerző darabjai mind elhangzanak a színpadon.

A táncosok bemutatják a tangó improvizatív világát, illetve koreográfiákon keresztül is átadják a dél-amerikai, de valójában az egész világot többször is meghódító tangó szenvedélyét.

Tatorján József és Balogi Szilvia a veszprémi tangóközösség motorjai már több éve. A legnagyobb mesterektől tanulták a tangó titkait Buenos Airesben és a világ más pontjain. Rendszeresen vesznek részt külföldi kurzusokon és ún. tangó maratonokon, folyamatosan fejlesztve tudásukat.

Tizenöt éve táncolnak együtt, a tangó hat éve lett életük főszereplője.

„Megígértük Buenos Aires idős mesterpárosának, Carlitos Pereznek és Rosa Fortenek, hogy amit mutattak nekünk erről a táncról, azt tovább adjuk és őrizzük a hagyományt.” Remek zenei érzékkel mutatják meg tanítványaiknak és a közönségnek, milyen az az érzés, amikor két ember szabadon, mégis együtt, a legendás tangóölelésben táncol.

Ahogy minden tánczene, az argentin tangó is egy olyan zenei műfaj, amelyet igazán azok éreznek és játszanak könnyen, akik beleszülettek. Mégis egyre több külföldi együttes és táncos érti és érzi meg ezt az egészen különleges zenei világot. Kellő szenvedéllyel, elhivatottsággal és alázattal sokan játsszák már úgy az argentin tangót, ahogy a nagy elődök azt megálmodták. Sőt, a különböző kultúrákban felnőtt zenészek interpretációiban legalább annyira érdekes zene születik, ahogy saját világukat, zenei tapasztalatukat is belecsempészik abba a tangó muzsikába, amely a 20. század elején maga is egy valódi kulturális olvasztótégelyben született meg.

Zenészek:

  • Vörös Eszter: bandoneon, ének
  • Selmeczi Gábor: hegedű
  • Gárdos Éva: zongora
  • György Attila: nagybőgő

Táncosok:

  • Tatorján József -
  • Balogi Szilvia

Link táncosokhoz:

https://www.youtube.com/watch?v=IW1UDdvPayE&t=5s

 

Venues

Tickets

Buy your ticket online

Buy yout ticket online with your credit card.

More about the tickets

Mobile app

VeszprémFest2021

Download application has to get first-hand news, updates and the rain venue change.

Available for Android and iOS systems. Click here for the links. :

Android IOS
Main Sponsor
Primary Sponsors
Media partners
Professional organizations
Fenntarthatósági partner

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.