VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Magyar Jazz Napja

A 11. VeszprémFest - záróakkord gyanánt - a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezi a 2014-es Magyar Jazz Napját.

     
   Program - Nagyszínpad

 

18.00: Pátkai Rozina Sextet
Pátkai Rozina – ének, Pecze Balázs – trombita,Tóth Mátyás – gitár, Soós Márton – nagybőgő, Juhász Márton – dob, Dés András – ütőhangszerek

18.45: Kőszegi Imre 70' (New5) – vendég: Patches Stewart (trombita), Csepregi Gyula (saxofon)
Kőszegi Imre - Horányi Sándor - Vasvári Pál - Szaniszló Richard

19.45: Borlai Gergő - Kaltenecker Zsolt – vendég: Gary Willis (bass)

21.00: Modern Art Orchestra - Fekete-Kovács Kornél – vendég: Tony Lakatos (sax) David Liebman (sax) és Adam Nussbaum (dob) 

22. 00: Charlie Jazz
Horváth Charlie - László Attila - Lattmann Béla - Halász János - Borlai Gergő - Csiszár Péter
vendég: Hámori János, Schreck Ferenc

A Magyar Jazz Napja keretében a Szőke Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, valamint a Jász András Kulturfunk az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán mutatkozik be.


A Magyar Jazz Szövetség 2009-ben hívta életre a Magyar Jazz Napját, melynek első alkalommal a Sziget Fesztivál adott helyet. Az eseményen e műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy hagyományt teremtve, 2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek. Ez a rendkívüli alkalom minden túlzás nélkül jazztörténeti esemény volt. 2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert, 2012-ben és 2013-ban a Budavári Borfesztivál volt a helyszín. Idén pedig a vidéki közönséghez is közelebb lépve a VeszprémFest fogadja be a rangos eseményt. A Magyar Jazz Napja keretében olyan neves világsztárok léptek magyar zenekarokkal színpadra, mint George Duke, Dennis Chambers, Dean Brown, Gary Willis, Tommy Campbell és Billy Cobham.

A Magyar Jazz Szövetség, amely 1990-ben alakult, a magyar jazzművészet egésze érdekében munkálkodik.

A VeszprémFest a jelentős nemzetközi jazz-előadók tekintetében a legerősebb vidéki fesztiválként határozza meg magát:  Al Di Meola, Wayne Shorter, Joe Zawinul, Chick Corea, Herbie Hancock, George Benson, vagy Diana Krall személyében a nemzetközi jazz első vonala lépett színpadra az elmúlt évtized során Veszprémben.

Ebben az évben a VeszprémFest fogadja be a Magyar Jazz Napját. Célunk, hogy a Magyar Jazz Napja egy metszetét adja a hazai jazznek, egyfajta tükröt tartva elé. Az idei év vezér-motívuma a külföldön élő, nemzetközileg jegyzett szólisták hazahívása, megteremtve az együtt muzsikálás lehetőségét a hazai jazz szereplői és a nemzetközi szólisták számára.

 

 


Kőszegi Imre, Liszt-díjas dobos, zeneszerző, tanár, a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb alakja 2014-ben ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalommal új formációt alapított Kőszegi Imre New5 néven, melynek zenei vezetője az elmúlt három évtized egyik meghatározó magyar jazzmuzsikusa, Vasvári Pál. 
A Kőszegi Imre New5 egy saját zenei programmal és hangzással létrehozott produkció, melyben napjaink improvizatív jazz-zenéje kerül előtérbe. Természetesen meghatározó szerep jut a dobnak, a különleges ritmusoknak, felölelve Kőszegi Imre több mint 50 éves munkásságának lényeges elemeit. 
A különleges hangszer-összeállítású formáció részére Vasvári Pál állította össze a modern hangszereléseket saját, illetve Kőszegi Imre kompozícióiból.

 

A Charlie Jazz produkció 2001 februárjában született egy koncertfelvétellel, mely dupla koncertlemezen jelent meg. A cd hamarosan aranylemez lett, 19 szám hallható rajta. A VeszprémFesten a Magyar Jazz napján adott koncertjük műsorában többek között ennek zenei anyagából is játszanak majd. Az együttes tagjai több, mint 20 éve zenélnek együtt, erre a koncertre két rézfúvóssal egészül ki a zenekar, az utolsó számban pedig a MAO fúvós szekciója is közreműködik.

A Charlie Jazz együttes tagjai:
Charlie – ének, László Attila – gitár, Halász János – billentyűs hangszerek, Csiszár Péter  - szaxofon, Lattmann Béla – bass, Borlai Gergő –dob, km: Hámori János – trombita, Schreck Ferenc – harsona

Egy szippantás a jóból

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.