VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca

A transatlantic meeting between Malian singer Fatoumata Diawara and Cuban pianist Roberto Fonseca

A mali énekes, Fatoumata Diawara és a kubai zongorista, Roberto Fonseca transzatlanti találkozója

Az Atlanti-óceán egyik oldalán egy elismert jazzista, a hagyományos kubai és a mai utcai stílus képviselője, Roberto Fonseca. Legutóbbi, YO ("Én magam") című lemeze utazásra hív, a tradicionális kubai hangzásvilágon túl az afrikai zenei gyökerek felfedezését is kínálva hallgatóinak.

A másik oldalon Fatoumata Diawara, a Maliból származó énekesnő, generációjának legfigyelemreméltóbb hangja, akinek zenei világa újrafogalmazza hazájának ritmus- és hangzásvilágát. Mindennek középpontjában pedig ő áll, meleg hangú és nagyhatású előadásával. Fatou című albuma a mai Afrika fiataljainak szenvedéséről szól, kiemelve az emberi racionalitás szükségességét.

A két fiatal művész fellépésén izgalmas találkozásra számíthatunk, ahol is együtt mutatják be közös szenvedélyüket - zenéjüket - úgy, ahogy korábban még sosem hallhattuk. 

Közreműködnek:
Fatoumata Diawara - ének, elektromos gitár
Roberto Fonseca - zongora, ének
Joel Hierrezuelo - ütőhangszerek, ének
Ramsés Rodríguez - dob
Yandi Martinez - basszusgitár
Sidibé Drissa - kamalen ngoni, ének
Bah Sekou - elektromos gitár, ének

Fatoumata Diawara

A mali énekes Fatou, eredeti nevén Fatoumata Diawara, 1982-ben született Afrikában. Gyerekként édesapja tánccsoportjában táncolt, ezt követően film- és színpadi szerepeket játszott, Mali és Párizs között váltogatva lakhelyét. A Royale de Lux francia színtársulattal számos szerepben mutathatta meg magát szerte a világon, turnézott Vietnamban, Mexikóban, Európa számos országában.
A turnék közötti szünetekben párizsi klubokban énekelt, így találkozott Cheikh Tidiane Seckkel, az ünnepelt mali zenésszel és producerrel, akivel aztán Maliba visszatérve kórus énekesként dolgozott két projektben is, köztük az amerikai jazz énekes Dee Dee Bridgwater Grammy-t nyerő Red Earth című lemezén - így indult Fatou énekesi karrierje.
Franciaországba visszatérve már csak szenvedélyének, a zenének élt. Írt egy albumra való szerzeményt, amelyeken ő játszott gitáron, ütős hangszereken és énekelte a dallamot is. Az anyagot hallva Oumou Sangaré kiadta debütáló albumát.
A lemezfelvételek között jutott ideje közreműködni a Damon Alban Africa Express, Cheikh Lô és az AfroCubism projektekben, Herbie Hancock Grammy-díjas Imagin Project című albumán, továbbá dolgozott a  Orchestra Poly‐Rythmo de Cotonou zenekarral is.
Fatou Kanou című EP-je 2011-ben jelent meg, majd ezt követte Fatou című teljes albuma, amelyet a kritika lelkesen fogadott.
A folytatásban Fatoumata Damon Alban Rocket Juice and the Moon című albumán és élő koncertjein játszott Alban mellett, valamint dolgozott Roberto Fonseca legújabb, YO és Bobby Womack The Bravest Man in the Universe című albumán.

Fatoumata Diawara - Bakonoba

Roberto Fonseca

Roberto Fonseca (1975. Havanna, édesapja dobos, édesanyja énekes) generációjának egyik legkarizmatikusabb kubai zenésze nyolcéves volt, amikor zongorázni kezdett, tizennégy, amikor első darabját írta, és tizenöt, amikor a havannai nemzetközi Jazz Plaza Fesztiválon feltünt játékával. 
A Buena Vista Social Club zenekarában ő tölthette be bálványa, a 2003-ban elhunyt Rubén González helyét a billentyűk előtt. Azóta a zenekar oszlopos tagja, nélküle nincs album, és sokáig turné sem volt. Zenélt már Omara Portuondóval és Herbie Hancockkal, ő volt az utolsó Ibrahim Ferrer-lemez producere. 
2007-ben önálló karrierbe 
kezdett Zamazu című lemezének megjelenésével, 2013-ban pedig Grammy-díjra jelölték 'Yo' című albumát, mint a legjobb latin jazz album. A korábbi hat albumához képest (Tiene que ver, No limit, Elengo, Zamazu, Akokan, Live in Marciac) a mostani az eddigi legmerészebb zenei anyag, amelyben Fonseca új hangokat és új ízeket kever a tradicionális akusztikus hangzásvilágba, tiszteleg ugyan az afro-kubai gyökerek előtt, de ugyanakkor megújítja a kubai zenei vonalat.   
Változtatott eddigi öttagú jazz együttesén is, koncertjén az elektromos és az afrikai zene, a Hammond orgona, a kongák, a kora és a beszélő dobok egyesítésével szintetizálja az afro-kubai groove és griot hagyományokat. Amikor Roberto Fonseca játszik a zongorán, minden pórusából árad a zene, előfordul, hogy felpattan és a billentyűket ütős hangszerként használja, vagy megfog egy dobot és zenekarát mintegy comparsává, azaz kubai karneválozók csoportjává alakítja, a nézőket is eufórikus hangulatba sodorva.

Roberto Fonseca "Bibisa, Bulgarian, JMF" - Jazz à Vienne 2013
Roberto Fonseca Pianista Cubano

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.