VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Paco de Lucía

A flamenco zene legnagyobb élő legendája. Zenekarával az elmúlt 30 év szerzeményeiből játszanak fellépéseiken. Az előadást szólóban kezdi – ez a koncert egyik leggyönyörűbb pillanata. A mester és gitárja: az első hangtól varázslattal telik meg a terem. Egyenesen a hallgatóság szívébe gitározza magát. Olyan dalokat játszik, mint az Antonia (lányának ajánlva), az Entre dos Aguas, vagy a Zyriab, amelyeknél szinte tapinthatóvá válik a zene iránt érzett szerelme.

Első nagylemezét, a Dos Guitarras Flamencast 1965-ben rögzítette. 1975-ben Fuente y Caudal albumával vágott bele az improvizálásba, az Entre Dos Aguas-sal pedig a rumba világába lépett, az addig jóformán csak mellékszereplő flamenco gitárt jellegzetes, világhírű hangszerré emelve. A cajon dob bevezetésével, a basszus és ütőhangszerek szerepeltetésével egyszerűen áthelyezte a hangsúlyt az akkori flamenco hangzásról. Az Almoraima, amelyben határozottan felülmúlta tanítómesterei, Niño Ricardo and Sabicas hangzását, a Siroco, amelyben dallammal és harmóniával hódol a flamenco előtt, és a Luzia, amely élete egy sötét időszakának gyümölcse csak néhány mérföldkő, amely azt a  forradalmi szellemet, ösztönt és tehetséget jelzi, amely Paco de Lucíát jellemzi.

Más zenei stílusok iránti nyitottsága – amelyre példa John McLaughlinnel és Al di Meolával közös munkája – ötvöződik kreativitásával és azzal az igyekezettel, amellyel a flamencót a mai világ részévé kívánja tenni. Paco de Lucía flamenco gitáros és az is marad, de törekvése, hogy a tradicionális flamencót új hangszerekkel és stílusokkal ötvözze, a spanyol zenészek egy teljes generációjára hatott.

Francisco Sánchez Gómez Algecirasban, Cadiz megyében (Spanyolország) született 1947. december 21-én. Attól a naptól kezdve, amikor 5 évesen kijavította apja, a hivatásos gitáros Antonio Sánchez játékát, Paco végleg elkötelezte magát a gitár mellett. 26 megjelent albuma, díjak százai és a kritikusok egyöntetű véleménye tanúskodik arról, hogy látványos zene forradalmat robbantott ki.

Közreműködnek:

Paco de Lucia
Antonio Sanchez - gitár
Antonio Serrano – billentyűs hangszerek, harmonika
Alain Perez - basszusgitár
Piraña – ütőhangszerek
Rubio - ének
David de Jacoba - ének
Farruco – tánc

www.pacodelucia.org

http://www.youtube.com/watch?v=mYYDdn1rRKs

 

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.