VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Dee Dee Bridgewater | Irvin Mayfield, Jr. with the New Orleans Jazz Orchestra

Kapunyitás a koncertre 19:30 órakor                                                                     

Dee Dee's feathers 

A Dee Dee's Feathers (Dee Dee tollai) album New Orleans modern arcát mutatja meg, a New Orleans Jazz Orchestra (NOJO) művészeti vezetője, Irvin Mayfield és tiszteletbeli elnöke, Dee Dee Bridgewater együttműködésének eredményeként. A tradicionális dalok, a Big Chief, a Saint James Infirmary, a What a Wonderful World az olyan új szerzeményekkel együtt, mint a Congo Square vagy a C'est Ici Que Je T'aime megidézik New Orleans szellemét, bemutatva a város jazztörténetének egy-egy szeletét. 
Hogyan készült a Dee Dee's Feather

Dee Dee Bridgewater

Négy évtizedet és számtalan területet felölelő karrier áll a Grammy-  és Tony-díjas jazzóriás, Dee Dee Bridgewater mögött, aki top vokalistákkal alkotott egyedi műfaji zsinórmértéket, s aki ez idő alatt megingathatatlan hittel haladt a klasszikus jazz megújításának útján. A rendíthetetlen utazó, felfedező, úttörő és hagyományápoló, háromszoros Grammy-díjas művész 2011-ben a legjobb énekes jazz album kategóriában az Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee című albumért nyert Grammyt.

Karrierje során Bridgewater mindig hidakat épített a műfajok között. Első profi megjelenése a legendás Thad Jones/Mel Louis Big Band tagjaként történt. A 70-es években pedig olyan jazz nagyságokkal lépett fel, mint Max Roach, Sonny Rollins, Dexter Gordon és Dizzy Gillespie. Az 1980-as években tett popzenei kirándulása után visszaköltözött Párizsba, és ismét a jazz felé fordult.  A Universal Music Grouppal producerként dolgozva  Bridgewater a kritikusok által elismeréssel fogadott lemezek sorozatával jelentkezett. A sort az 1993-as Keeping Tradition nyitotta. Egy kivételével mindegyik – köztük a rendkívül sikeres Dear Ella című, dupla Grammy-díjas tisztelgés Ella Fitzgerald előtt – Grammy-jelölést kapott.

Bridgewater ezzel párhuzamosan zenés színházi karriert is befutott. A Wizben alakított Glinda szerepéért Tony-díjat kapott 1975-ben. Emellett sikert aratott olyan darabokban, mint a Sophisticated Ladies, a Black Ballad, a Carmen, a Kabaré és a Lady Day West End produkció, amelyért kiérdemelte a jelölést a legjobb musicalszínésznőnek járó angol Laurence Olivier-díjra.

A művészet mellett az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett a nemzetközi élelmiszer-termesztői szolidaritási projekt globális pénzügyi hátterének megteremtésében, fáradhatatlanul küzdve az éhezés ellen. Műsorvezetője továbbá az NPR díjnyertes, JazzSet with Dee Dee Bridgewater (WBGO) című heti show-jának, amely immár második évtizede van műsoron.

Irvin Mayfield

A 36 éves, kétszeres Grammy- és Billboard-díjas Irvin Mayfield munkásságát 15 album jelzi. Alapító művészeti igazgatója a New Orleans Jazz Orchestrának, és jelenleg ugyancsak jazzművészeti igazgatóként dolgozik a Minnesota Orchestra mellett, továbbá a University of New Orleans professzora, illetve a New Orleans Jazz Institute igazgatója.

2009-ben Mayfield történelmi jelentőségű partnerségre lépett a Royal Sonesta Hotellel és életre hívta az Irvin Mayfield’s Jazz Playhouse-t, amely visszahozta a jazzt a Bourbon Streetre, a legendás Francia Negyedbe. Mayfieldet George W. Bush jelölte a National Council on the Arts tagságára, amelyet  Barack Obama hagyott jóvá 2010-ben. Ugyanebben az évben megkapta a New Orleans University Chancellor’s Awardját (ez a legmagasabb professzori cím), továbbá tiszteletbeli doktorrá fogadták a Dillard Universityn 2011-ben.

Mayfield művészeti irányítása alatt a New Orleans Jazz Orchestra 2010-ben Grammyt nyert a legjobb jazzegyüttes kategóriában, a remek kritikákat kapó Book One on the World Village lemezért a Harmonia Mundi gondozásában. Még ezt megelőzően rögzítette a Love Songs, Ballads & Standards című lemezt Ellis Marsalisszal, korábbi mentorával, a Marsalis család fejével. A Half Past Autumn Suite pedig, amely Mayfield egyik első alkotása, zenei tisztelgés a neves afrikai-amerikai művész, Gordon Parks előtt. A New Orleans Museum of Art  2000-ben rendezett egy fotókiállítást, amelyet ez a zene kísért, és később, 2003-ban került rögzítésre Parks, Wynton Marsalis és az Irvin Mayfield Quintet közreműködésével a Basin Street Records gondozásában.

New Orleans Jazz Orchestra

A New Orleans Jazz Orchestra hitvallása: a jazz segítségével jobbá tenni az életet, megváltoztatni a környezetet és kiteljesíteni a szellemet a szépség, az igazság és a szeretet által.

A művészeti igazgató Irvin Mayfield 2002-ben alapította a NOJO-t, a legendás New Orleans Jazz kulturális és történelmi hagyományait továbbvivő motornak szánva. A koncepciót azután dolgozta ki, hogy a Dillard Universityn, a fakultás legfiatalabb tagjaként, megalapította az Institute of Jazz Culture-t. Amikor a város jazzéletében körülnézve ehhez partner keresett, azzal szembesült, hogy ott, ahol ez a zene született, nincs olyan intézmény, amely napi 24 órában, heti hét alkalommal kizárólag a jazzel foglalkozna. Így megalakította a New Orleans Jazz Orchestrát, hogy ápolja és gyarapítsa az amerikai jazz portfóliót, és infrastrukturális hátteret biztosítson a New Orleans-i jazziparnak. Létrehozott egy 16 tagú együttest, és kinevezte Ronald Markham-et a NOJO elnök-igazgatójának. Az első koncertet 2003 elején adták a Tipitinában.

A NOJO 2005. november 17-én történelmet írt, szimbolikusan újra megnyitotta New Orleanst, előadva a Mayfield által szerzett All the Saints-et a Christ Church Cathedral-ben. Ez volt New Orleans első nagy kulturális eseménye a Katrina után.

A New Orleans Jazz Institute (NOJI) és a University of New Orleans (UNO) közösen szervezi a jazz oktatását egész éves ifjúsági programokkal, szemeszterenként több mint 170 diákkal foglalkozva, két évente külön jazz rendezvényt tartva, és a tananyagban New Orleans kultúráját is szerepeltetve.

A NOJO fellépett Amerika minden jelentős színpadán és klubjában, és megszervezte New Orleans történetének első helyi, jeggyel látogatható jazz koncertsorozatát. A Harmonia Mundi gondozásában megjelent BOOK ONE on World Village című albumuk a legjobb jazz nagyzenekar kategóriában Grammyt nyert 2010-ben. Tíz éves fennállásukat jelenleg a The NOJO 10 elnevezésű koncertsorozattal ünneplik a Preservation Hallban, a Tipitinában, a New Orleans Museum of Artban, sőt a nagynevű New York-i Carnegie Hallban is.

Közreműködnek:

Dee Dee Bridgewater - ének
Irvin Mayfield - trombita

New Orleans Jazz Orchestra
Bernard Floyd - trombita
Ashlin Parker - trombita
Glenn Hall - trombita
Leon Brown - trombita
James Williams - Slide Trumpet és szaxofon
Emily Fredrickson - harsona
Michael Watson - harsona
David Harris - harsona
Khari Lee - alt szaxofon
Jeronne Ansari - alt szaxofon
Edward Petersen - tenor szaxofon
Ricardo Pascal - tenor szaxofon
Jason Marshall - bariton szaxofon
Victor Atkins - zongora
Adonis Rose - dob
Jasen Weaver - basszusgitár
Carl LeBlanc - gitár és bendzsó

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Támogatók
Szakmai szervezetek

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.