VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Kool & the Gang

Előzenekar: Mystery Gang 20:15 órától

Kapunyitás a koncertre 19:30 órakor

A Kool & the Gang világszerte több mint 70 millió albumot adott el, és három generáció zenei világára bírt jelentős hatással. Mindezek mellett - olyan számoknak köszönhetően, mint a Celebration, a Cherish, a Jungle Boogie, a Summer Madness és az Open Sesame - nyertek két Grammy-díjat, hét American Music Awardsot, jegyeztek huszonöt Top 10 listás R&B slágert, kilenc Top 10 pop slágert és harmincegy arany, illetve platina albumot. Az elmúlt több mint 40 éveben a Kool & the Gang folyamatosan játszott, hosszabb ideig, mint bármelyik együttes az R&B történetében. Bombabiztos funk és jazzy előadásmódjuk minden idők leginkább mintául szolgáló együttesévé avatta őket.

Közreműködnek:
Robert Kool Bell - basszusgitár
George Brown - billentyűs hangszerek, ének
Dennis Thomas - szaxofon
Shawn McQuiller - ének
Curtis Williams - billentyűs hangszerek
Amir Bayyan - gitár
Timothy Horton - dob
Lavell Evans - ének
Michael Ray - trombit
Jermaine Bryson - harsona
Louis Van Taylor - szaxofon

1964-ben Khalis Bayyan (más néven Ronald Bell) és testvére, Robert “Kool” Bell csatlakozott Jersey City-i szomszédjaikhoz és barátjaikhoz Robert “Spike” Mickenshez, Dennis “Dee Tee” Thomashoz, Ricky Westfieldhez, George Brownhoz és Charles Smith-hez, hogy egyedi, a jazz, a soul és a funk keverékét játszó együttest alakítsanak. Először Jazziacs néven szerepeltek, majd jó pár variáció  – The New Dimensions, The Soul Town Band, Kool & the Flames – után horgonyoztak le végső nevüknél. Ezt követően éveken át, míg valóban összeérett a hangzásuk, a keleti parti nyers zenei életben szerepeltek olyan előadók mellett, mint Bill Cosby, Ritchie Havens és Richard Pryor.

Saját nevüket viselő, debütáló albumuk 1969-ben jelent meg, megismertetve jellegzetes instrumentális előadásmódjukat, szenvedélyes fúvós hangszerelésüket, amelynek köszönhetően a Kool & the Gang, majd később a Let the Music Take Your Mind feljutott a Billboard R&B kislemez listájára.

1970-ben merész hangvételű második, élő albumuk, a Live at the Sex Machine a 6. helyet érte el a Billboard R&B listáján, három olyan sikerrel, mint a Funky Man, a Who’s Gonna Take the Weight, és az I Want to Take You Higher. Ezeket követte a The Best Of Kool & the Gang Featuring The Penguin, a Kool & the Gang Live at PJ’S, a Music Is The Message és a Good Times, amelyeknek mind nagy szerepük volt a végleges hangzás kialakításában, és amelyért nem csak a közönség lelkesedett, hanem olyan kortársak is, mint James Brown és Nina Simone.

A csapat ismertsége és elismertsége meredeken emelkedett minden egyes albumukkal, de 1973-as aranylemezük, a Wild & Peaceful újabb szintre emelte a Kool & the Gang-et (6. hely az R&B, 33. a poplistán) a halhatatlan party himnuszokkal; a Funky Stuffal és a Hollywood Swinginggel, valamint a platina siker Jungle Boogie-val. Ezután aratott a Higher Plane (1. hely az R&B listán), a klasszikus Summer Madness (ez szerepelt a Rocky Grammy-díjas filmzenei albumán) és a Spirit of the Boogie, a Love & Understanding, illetve az ezt követő Open Sesame nagylemez. Utóbbi címadó dala szerepelt a Szombat esti láz csúcssikert arató filmzenei albumán, meghozva az együttes második Grammy-jét.

1979-ben a Kool & the Gang a Ladies Night-tal egy új, letisztult hangzással jelentkezett. A producer a legendás jazz-pop zenész Eumir Deodato volt, s ez lett első platina albumuk. Az R&B listán első helyre jutó címadó szerzemény a poplistán is a 8. helyig jutott. Majd következett a Too Hot – 3. hely az R&B-n, 5. a popon. A 80-as évek a mainstreamben hozta a dominanciát számukra, kezdve a dupla platina album Celebrate-tel (amelyet a hatalmas világsláger, a Celebration vitt sikerre, hat hetet töltve az R&B listán, 1. helyre jutva a pop single-ek között). Az pedig világszerte örökre emlékezetes marad, amikor a Celebrationt eljátszották az Iránból kiszabadított amerikai túszok hazaérkezésekor. Majd jöttek azok a sikerek – a Get Down On It, a Take My Heart, a Let’s Go Dancing, a Joanna, a Tonight, a Misled, az R&B listavezető és 2. poplista helyre jutó óriási  Cherish, illetve az 1. R&B helyes himnusz, a Fresh (utóbbi három dal a többszörös platina album Emergency-ről) –, amelyek végleg nemzetközi állócsillaggá avatták az együttest.

A Kool & the Gang számtalan nemzetközi felajánlást tett, támogatott jótékonysági akciókat, és egyetlen amerikai együttesként részt vett a Band Aid 1984-es, az éhező afrikaiakért szervezett „Do They Know It’s Christmas” projektjében.

A hip-hop 90-es évekbeli robbanásával a Kool & the Gang hihetetlen mennyiségű groove zenéje a DJ-k kedvencévé tette őket. Közvetlenül az R&B ikon James Brown mögött tartották számon őket a rap zene forrásaként.

A 2004-es The Hits Reloaded többek között Lil’ Kim, Sean Paul, Ashanti és a Blackstreet közreműködésével született.

A csapat a Billboard R&B listájára a 2006-os Steppin’ Into Love-val tért vissza. Ugyanebben az évben a Kool & the Gang a lemezkereskedők nemzeti szövetsége jóvoltából NARM Chairman Award-ot kapott a fennállásuk óta eladott lemezeik rekordmennyiségéért.

2007 júliusában a New Door Records/UME gondozásában jelentkeztek új stúdióalbumukkal, a Still Kool-lal. Majd 2009-ben a csapat történelmet írt; egyike volt azon kevés amerikai előadónak, aki az elmúlt években fellépett Kubában, ingyenes, szabadtéri koncertjükkel ledöntve a kulturális határokat Havannában. A 2012-es év pedig egy 52 várost érintő, hallatlanul sikeres turnéról szólt Van Halennel közösen.

A Kool & the Gang azóta is rendületlenül szórakoztatja régi és új rajongóit a világ minden pontján.

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Támogatók
Szakmai szervezetek

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.