VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Balogh Kálmán – Lukács Miklós Cimbalom Duó

Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze nyomán újjászületik a cimbalom, virtuóz játékuk által a népzene és a jazz frissítő, érzelemteli keveredése tükröződik vissza.

Lukács Miklós és Balogh Kálmán, életükben és zenei pályafutásukban fellelhető sok párhuzam ellenére csak nemrég kezdtek közös munkába. A Hangvető kedeményezésére 2009-ben kezdett próbálni a Cimbalom Duó. Ezeken az alkalmakon humor, és játékos kísérletezés is helyet kapott, és az első pillanattól megmutatkozott a Lukács és Balogh kettősében rejlő lehetőség. A színpadon azonnal érezhető a duó ereje: ahogy Balogh elegáns rutinnal a húrokba csap, és Lukács vezet, a közönséget bűvöletbe ejti a mesteri cimbalommuzsika.

A cimbalmot gyakran azonosítják az ún. „vendéglátós” cigányzenével. Ha azonban elmerülünk a két mester játékában, akkor egy különleges hangszer új arca bontakozik ki. Különféle változatai a világ rengeteg pontján fellelhetőek – miközben a cimbalom mégis valódi magyar találmány. A Schunda József által jegyzett hangszer a zongora magyar megfelelőjeként született 1874-ben. A nagypolgári otthonokban a ház úrnője gyakran játszott húrjain a 19. században. A múlt század során többször felkapták, majd elfelejtették, és most a Cimbalom Duó újra a középpontba helyezi ezt a sokoldalú és hagyományos hangszert.

Balogh Kálmán 
Annak ellenére, hogy híres cigányzenész család sarja, szülei mérnöknek szánták. Mikor 15 éves korában egy családi látogatás alkalmával megtanult és lejátszott egy bonyolult román dallamot Balogh Elemérnek, a híres nagybácsinak,a tervek módosultak. Mára Balogh Kálmán az egyik legelismertebb és legkeresettebb cimbalmos Magyarországon és Közép-Kelet Európában. Játszott a Carnegie Hall színpadán, fellépett Wolfgang Sawallisch, Alan Bern vagy akár Frank Zappa társaságában. Francis Ford Coppola filmjének zenéjében is hallhattuk mesteri játékát (Youth without Youth, 2007).

http://www.kalmanbalogh.hu/


Lukács Milkós
Csupán kilenc éves volt, amikor az első díját nyerte cimbalomjátékáért, a rangos Rácz Aladár versenyen. Az akkor 27 éves Balogh Kálmán hallotta az ifjú tehetséget játszani, de akkor még nem is lehetett sejteni, hogy majd egy színpadon találkoznak évek múlva. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de korán kialakult érdeklődése a jazz, az improvizatív muzsika iránt. Saját kvintettjén túl, számos neves formációban játszott és játszik: Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Uri Caine, Archie Shepp és Steve Coleman nevei fémjelzik ezeket a zenei közreműködéseket. Mint zeneszerző is elismert, és a 2011-es Aegon Társdíj is Lukács műfajokat átívelő művészetéről tanúskodik.

http://www.mikloslukacs.com/


youtube linkek:
New beats- the future of cimbalom
Cimbalom Duo Balogh Kálmán & Lukács Miklós
Cimbalom Duo Variations on a Lads' Dance
Cimbalom Duo Trance-Dance

 

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Támogatók
Szakmai szervezetek

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.