VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Borászatok

Mioneto prosecco és pezsgő bár
Borzsongó Borszaküzlet válogatás
BORsos Icu és Sebe István VINce a BORzsongó gazdái vallják, hogy izgalmas, titokzatos és érzéki minden egyes palackba zárt alkotás. Megfejteni nem mindennapi élmény. A BORzsongó találkozási pont, új út lenne a borokhoz, a borászokhoz, a titkokhoz. Rendszeres borkóstolóikkal, szervezett bortúráikkal, megosztott borfelfedezéseikkel is ezt a céljukat kívánják szolgálni. A Rozé, Rizling és Jazz Napokra ezel a válogatással készülnek:
◦ Kősziklás pincészet- Neszmély
◦ Ritzu Tamás – Villány
◦ Cseri pincészet – Pannonhalma
◦ Holdvölgy - Mád
Figula Pincészet - Balatonfüred
A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Balaton-régióban. A jelenleg 30 hektáros birtokon szigorú hozamkorlátozással, a korszerű és tradicionális borászati eljárások ötvözésével készítjük borainkat, amelyeket a kiemelt hazai és nemzetközi gasztronómiában értékesítünk.
Szent - Donát pincészet - Csopak
A Balaton olyan időtlen vidéke a világnak, ahol az ember évezredek óta harmóniában él a természettel és élvezi az életet. Legyen szó Szent Donát korabeli római előkelőkről, középkori egyházi méltóságokról, vagy a modern kor világpolgárairól, a Balatonon midenki, mindenkor otthonára lel. A birtokon annak szellemében élünk és dolgozunk, hogy ezt az élményt minden látogatónknak átadhassuk.
Birtokunkat Szent Donátról, a csopaki szőlők nyári viharok elleni védőszentjéről neveztük el. A Pannónia korában élt ókeresztény szent egyben történelmi kapocs is számunkra, mely összeköti a helyi borkultúra római kezdetét, Csopak szőlőinek 1000 éves egyházi múltját valamint a jelen kor éghajlati kihívásait.
PALO Borbirtok - Paloznak
Két hektáros birtokunk Paloznak festői környezetében, a Balaton és a Bakony találkozásánál bújik meg. Ez a kis falu messze földön híres természetes szépségeiről és vidéki életstílusról. A birtokot gyönyörű szőlőültetvények és erdős hegyek ölelik körül, a természet közelsége pedig tiszta atmoszférát és tökéletes nyugalmat biztosít.
Bökő Dávid – Balatonfüred
Így vallanak magukról a borászat tulajdonosai: "a szőlőhöz való kötődés édesapánk, János révén alakult ki, aki a 80-as évektől kezdődően ideje nagy részét a helyi szőlőkben töltötte és tölti a mai napig is. Évtizedekkel később, 2015-ben, pár év kísérletezést követően jelentek meg hivatalosan az első évjárat borai. Folyamatos az útkeresés, de amit biztosan tudunk, hogy a lehető legtermészetesebb módon szeretnénk dolgozni mind a szőlőben, mind a pincében. Egyszerű, mi is ezeket a borokat fogyasztjuk."
Ültetvényeik Tihanyban (6 ha), Balatonfüreden (4 ha) és Csopakon (1 ha) találhatóak. 10 hektár saját terület, nagyrészt öreg tőkéken, kisebb részben új telepítésekkel. A hangsúly az Olaszrizlingen és a Kékfrankoson van, mellette Sárgamuskotály és Zweigelt tőkék teremnek.
Fodorvin Pincészet - Aszófő
A Fodorvin széles fajtaválasztékkal dolgozik, fehér-, rozé és vörösborokat is készít. A szőlőtermesztéskor terméskorlátozást, többszöri hajtásválogatást alkalmaznak, hogy igazán jó alapanyagot szüretelhessenek. Egyedi, dűlőszelektált alapanyagok esetében elmaradhatatlan a fürtválogatás is. Fehér és rozé boraik többségében a könnyedség és gyümölcsösség dominál, ezek a tételek reduktív technológiával készülnek. Céljuk, hogy a fajtából származó elsődleges aromákat megőrizzék ezen borok esetében. Emellett legkiemelkedőbb, dűlőszelektált boraikat fahordóban is érlelik. Ezek a magas minőségű tételek hűen tükrözik a termőtáj sajátosságait.
Gilvesy Pincészet - Szent György-hegy
A nemzetközi szemléletet követő Gilvesy Róbert és a fiatal, tehetséges helyi borász, Ruppert Márton közös munkájából születnek a Gilvesy Pincészet borai. Gilvesy Róbert nagyszülei Szatmár és Somogy megyéből vándoroltak ki Kanadába. Róbert egy kanadai farmon nőtt fel, így a termőföld szeretete már a fiatalkorát meghatározta. Néhány évig építészeti pályán és nemzetközi üzleti területen dolgozott, majd visszatért régi szenvedélyéhez, a föld megmunkálásához. Ausztriában sajátította el a borászkodás mesterségét, rengeteget utazott, ami alatt folyamatosan bővítette ismereteit.
Gazdag pince – Mencshely
A tulajdonosokat a 2000-es évek elején varázsolta el a Dörgicsei-medence csodálatos világa. Éveken keresztül keresték az ideális területet a környékén, hogy őseikhez hasonlóan a szőlővel és a borral tudjanak foglalkozni. A keresés eredményeképpen végül 2020-ban a Halomhegyi-dűlőben mind a pince, mind saját telepítésű ültetvényük olyan állapotba került, hogy el tudták készíteni első saját boraikat. Céljuk olyan tételek előállítása, amiket nem csak családjuk és barátaik, de ők magunk is örömmel fogyasztanak.
Tagyon Birtok - Tagyon-hegy
Már régóta tudott, hogy a balatoni bor önmagában is megállja a helyét, de mi egy kisebb fókuszpontra szeretnénk felhívni a figyelmet, Nivegy-völgyre. Ez a terület még nem élvezi a széleskörű ismertséget, de bízunk benne, hogy a talajnak, a klímának, a gondoskodásnak és a jóra törekvésnek eredményeképpen országosan és nemzetközileg is elismert borokat tudunk készíteni.
Wine & Vinyl - Festival selection
Laposa borbirtok - Badacsony
A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. A pince borai a vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő, mára már 12 hektár területen fekvő szőlőkből készülnek. A borvidéki hagyományoknak megfelelően fehérborok. Fajtát tekintve pedig: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Kéknyelű, Szürkebarát, Juhfark, Furmint és a Laposa Rosé ami Pinot Noirból készül. Zsófi és Bence a családi hagyományokat követve együtt vezetik a Birtokot.
Káli Kövek - Köveskál
A Szabó Gyula nevével fémjelzett Káli Kövek Borászat a Káli-medence központjában, Köveskálon található.
A Borászat célkitűzése, hogy megidézze a hely szellemét és jól felismerhetően tükrözze a termőhelyek egyedi karakterét.
A hangulatos kerthelyiséggel és felújított belső vendégtérrel rendelkező borászat egész évben, mindennap 10-től este 21 óráig várja a borkedvelő vendégeket.
Pálffy Pincészet - Köveskál
Szőlészetünk és pincészetünk évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeink a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlőt termelünk. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítjuk be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudjuk szüretelni. A szőlő növényvédelménél nem használunk kemény szereket, nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírtószert.
Feind pincészet - Balatonfőkajár
Veszprémi Érsekségi Pincészet - Felsőörs
Skizo Borház - Badacsony
SKIZO. A NÉV. Ami arra a szinte már meghasonlott állapotra utal, amit a világban létező ellentmondások okoznak bennünk. Amikor a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang látszólag felbomlik, és úgy érezzük, választanunk kell.
SKIZO. BOR ÉS BORÁSZAT. Amiben nehéz meghozni a kiegyensúlyozott döntést. Iparszerű bortermelés vagy daccal és büszkeséggel művelt, évszázados kicsiny dűlők? Modern technológia vagy a hagyományos „apáink is így csinálták” szellem? A világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a mi Kárpát-medencei szőlőfajtáink? Globalizált élet vagy a vidéki életforma és magyar lelki alkat? Egymás ellenében ható fogalmak ezek? Szerintünk nem, mert külön-külön és egyszerre is igazak.
Szabó és Fia - Balatoncsicsó
Dobosi pincészet – Szentantalfa
A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán. A szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. A család jelenleg 24 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben és 1,5 hektárt Balatonfüreden.
Guden Birtok - Paloznak
Zelna Borászat - Balatonfüred
Létre akartunk hozni valamit. Állatokkal, növényekkel szerettünk volna foglalkozni. Én főleg szőlővel, hiszen szőlész-borász vagyok. Lilla nagypapája régóta művelt egy kis szőlőt Füreden a nyaralójuk kertjében. Minden évben 100-200 palack bor készült.  Akkor kezdtek el biztatni, hogy építsük fel a borászatot, amire régóta vágytunk. Minden palack bor mögé teljes mellszélességgel oda kell állnunk. Ezt szeretjük benne a legjobban, és persze ha valakinek tetszik amit lát, és ízlik, amit kóstol.
Szabó Máté Lajos borászunkkal közösen alakítjuk az irányokat, a borok stílusát. A kommunikáció és az adminisztráció Lilláé, két fiatal srác pedig kinn a szőlőben segít. Jó csapat vagyunk! Talán azért, mert imádjuk, amit csinálunk.” - Barna
Villa Gyetvai Borház - Balatonfüred
Borainkat Demjén Gábor borászunkkal úgy készítjük, hogy a lehető legtisztábban mutassák meg a szőlő eredeti, természetes karakterét. A gyümölcsös ízek megőrzésével a helyi terroir egyedi adottságait és a szőlőfajta karakterét igyekszünk palackba zárni. A Balaton számunkra magától értetődően az olaszrizlingről szól, így ez a fajta több stílusban elkészítve is biztos pontja portfóliónknak. A Balatonfüred–Csopaki termőtáj különleges képességét a magas minőségű fehérborok készítésében azonban emellett a rajnai rizlingen és a furminton keresztül is igyekszünk megmutatni.
Jásdi Pincészet - Csopak
A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár -a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 15 hektár területen.
A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.
A pince maga a XVIII. század végén épült, 1849-tol Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét.

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.