VeszprémFest
Premium Music Festival
2021. Augusztus 17-21.  

  • Mobil applikáció :

Borászatok

Kristinus borbirtok – Kéthely
A Kristinus birtok vezetését Florian Zaruba vette át 2015-ben, amivel egy mindent újraíró átalakulás vette kezdetét. Néhány évnyi rákészülés után 2018-ban a birtok teljes területén, 62 hektár szőlőben váltott biodinamikus művelésre. Kivételes (mivel általában jóval kisebb birtokokra jellemző), hogy valaki ennyi szőlővel lép erre az útra, ami folyamatos jelenléttel, állandó szőlőmunkával jár együtt. Ez volt az a váltás, amire sokakkal együtt mi is felkaptuk a fejünket.
Dobosi pincészet – Szentantalfa
A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán. A szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. A család jelenleg 24 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben és 1,5 hektárt Balatonfüreden.
Pálffy - Köveskál
Szőlészetünk és pincészetünk évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeink a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlőt termelünk. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítjuk be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudjuk szüretelni. A szőlő növényvédelménél nem használunk kemény szereket, nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírtószert.
Gellavilla – Balatonszőlős
Nem hagyományos értelemben vett birtok; közönség által nem látogatható. A Bortársaság tulajdonosának, Tálos Attilának a szőlőjéből (6,5 hektár) a Béla és Bandi borászat közreműködésével születő borok kerültek Gellavilla néven palackba. A Gellavilla mégsem csak egy borkereskedő hobbija és öröme, termelői önmegvalósítása, hanem a közösségteremtés eszköze, Balatonszőlős újraéledésének kulcsa. Napjainkig az üde, jól iható, mégis tartalmas borok: „a mindennapokra, és azokon túl”, volt a pince jelmondata, de már piacra kerültek a birtok kézműves tételei is. A borok a Bortársaság szaküzleteiben vásárolhatók meg.
Jásdi Pincészet - Csopak
A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár -a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 15 hektár területen.
A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.
A pince maga a XVIII. század végén épült, 1849-tol Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét.
Gazdag pince – Mencshely
A tulajdonosokat a 2000-es évek elején varázsolta el a Dörgicsei-medence csodálatos világa. Éveken keresztül keresték az ideális területet a környékén, hogy őseikhez hasonlóan a szőlővel és a borral tudjanak foglalkozni. A keresés eredményeképpen végül 2020-ban a Halomhegyi-dűlőben mind a pince, mind saját telepítésű ültetvényük olyan állapotba került, hogy el tudták készíteni első saját boraikat. Céljuk olyan tételek előállítása, amiket nem csak családjuk és barátaik, de ők magunk is örömmel fogyasztanak.
Béla és Bandi - Balatonszőlős
Fodor Béla és András két, szemtelenül fiatal borász. Pincészetüket Béla és Bandi Borászatnak nevezték el, különös ismertetőjelük boroscimkéiken pedig egy traktor. Ők lettek így a nép egyszerű gyermekei, a szegény ember legkisebb fiai, akik szerencsét próbáltak és bejött nekik, akár tudatos marketingmunka, akár nettó jófejség áll a háttérben. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken belül, Balatonszőlősön és Füreden van kb. 10 hektár szőlőjük, elsősorban sauvignon blanc és muskotály. Vásárolt szőlőből rozét is készítenek. Boraik jellemzően frissek, ropogósak, gyümölcsösek, de nem mennek el a túlzott parfümösség irányába. Pont ők biztosan nem sértődnének meg, ha azt mondanám, hogy elsőrangú fröccsborok, persze semmiképp sem kizárólag. Ha látunk ilyen traktoros bort, próbáljuk meg, jó arcok a srácok, jók a boraik, megérdemlik.
Fodorvin - Aszófő
A Fodorvin széles fajtaválasztékkal dolgozik, fehér-, rozé és vörösborokat is készít. A szőlőtermesztéskor terméskorlátozást, többszöri hajtásválogatást alkalmaznak, hogy igazán jó alapanyagot szüretelhessenek. Egyedi, dűlőszelektált alapanyagok esetében elmaradhatatlan a fürtválogatás is. Fehér és rozé boraik többségében a könnyedség és gyümölcsösség dominál, ezek a tételek reduktív technológiával készülnek. Céljuk, hogy a fajtából származó elsődleges aromákat megőrizzék ezen borok esetében. Emellett legkiemelkedőbb, dűlőszelektált boraikat fahordóban is érlelik. Ezek a magas minőségű tételek hűen tükrözik a termőtáj sajátosságait.
Figula Pincészet - Balatonfüred
A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Balaton-régióban. A jelenleg 30 hektáros birtokon szigorú hozamkorlátozással, a korszerű és tradicionális borászati eljárások ötvözésével készítjük borainkat, amelyeket a kiemelt hazai és nemzetközi gasztronómiában értékesítünk.
Buborék Ház – Pezsgő, Champagne, Prosecco
◦ Champagne Laurent – Perrier
◦ Champagne Alfred Gratien
◦ Francois pezsgő
◦ Hungária pezsgő
◦ Törley pezsgő
◦ Mionetto prosecco
Guden Kisbirtok - Csopak
A Guden Kisbirtokon a kezdetektől magas minőségű borok készülnek, az egykori vitéz szőlője, a Slikker dűlő olyan jó terület, hogy az onnan származó borok megfelelnek a Csopaki Kódex szigorú előírásainak. De ezen túl is az indulás óta számtalan díj nyertesei, ennek ellenére a legenda köré épült pincészet továbbra is egy szerelemprojekt, ahol a tulajdonosok olyan bort készítenek, amit a kedvük tartja – az meg a fogyasztók nagy szerencséje, hogy történetesen az alapanyag is kiváló, a hozzáértő kezek közül pedig remek borok kerülnek ki. Olyanok, aminek minden kortyából érezni, hogy csopaki, a jobbik fajtából. Guden vitéz büszke lenne rá, hogy a birtoka méltó utódok kezébe került!
Borzsongó Borszaküzlet válogatás
BORsos Icu és Sebe István VINce a BORzsongó gazdái vallják, hogy izgalmas, titokzatos és érzéki minden egyes palackba zárt alkotás. Megfejteni nem mindennapi élmény. A BORzsongó találkozási pont, új út lenne a borokhoz, a borászokhoz, a titkokhoz. Rendszeres borkóstolóikkal, szervezett bortúráikkal, megosztott borfelfedezéseikkel is ezt a céljukat kívánják szolgálni. A Rozé, Rizling és Jazz Napokra ezel a válogatással készülnek:
◦ Kősziklás pincészet- Neszmély
◦ Ritzu Tamás – Villány
◦ Cseri pincészet – Pannonhalma
◦ Holdvölgy - Mád
Pannonhalmi Főapátsági Sörfőzde
A Pannonhalmi Főapátság Sörfőzdében magyar gyártmányú főzőberendezéseket használnak, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek, megfelelve a szigorú élelmiszeripari követelményeknek és lehetőséget adnak arra, hogy alkalmazni tudják a tradicionális sörfőzési technikákat. A folyamatokat számitógép vezérli, így tudják garantálni, hogy a receptúra alapján az adott sörtípus mindig ugyanazt az élményt nyújtsa a fogyasztónak.
Villa Tolnay - Csobánc
A VILLA TOLNAY borászat a Balaton Északi partján található. A borászat kizárólag a badacsonyi borvidéken 12 hektár területtel rendelkezik. A borászat legkiemelkedőbb feladata, a vulkanikus bazalt talajon olyan borok készítése, melyek a helyi összetéveszthetetlen Terriort hordozzák magukban, ásványossága és savai erős háttérként, valódi és őszinte gyümölcsösséggel teszik kerekké a bort. A Villa Tolnay borászat tudatában van annak a nagy örökségnek melyet átvett: a magyar kulturális örökség egy részének megszerzésével! A borászat környezetbarát növényvédelemmel működik és hagyja a bort a palackozásig kiegyensúlyozott módon kiteljesedni. A Villa Tolnay Borászat úgy tekint a borra, mint Magyarország egyik legértékesebb kulturális örökségére.
A Villa Tolnay borászat szőlőültetvényeinek a szíve, valamint a pincészet otthona, a Csobánc hegy lábánál található. A Villa Tolnay borászat minden bora kézi erővel készül, ahol a szüret is kézzel történik. 
Kreinbacher birtok - Somló
A Kreinbacher Birtok mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel, hogy elkészítse a somlói terroirt kifejező borait és tradicionális pezsgőit. Kiváló fekvésű, bazaltorgonák alatti dűlőiket organikusan művelik, a fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű, ezek mellett syrah-val is dolgoznak. Pezsgőiket Méthode Traditionnelle módszerrel, legalább 22-36 hónap érleléssel készítik.
Laposa borbirtok - Badacsony
A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. A pince borai a vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő, mára már 12 hektár területen fekvő szőlőkből készülnek. A borvidéki hagyományoknak megfelelően fehérborok. Fajtát tekintve pedig: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Kéknyelű, Szürkebarát, Juhfark, Furmint és a Laposa Rosé ami Pinot Noirból készül. Zsófi és Bence a családi hagyományokat követve együtt vezetik a Birtokot.
Szent - Donát pincészet - Csopak
A Balaton olyan időtlen vidéke a világnak, ahol az ember évezredek óta harmóniában él a természettel és élvezi az életet. Legyen szó Szent Donát korabeli római előkelőkről, középkori egyházi méltóságokról, vagy a modern kor világpolgárairól, a Balatonon midenki, mindenkor otthonára lel. A birtokon annak szellemében élünk és dolgozunk, hogy ezt az élményt minden látogatónknak átadhassuk.
Birtokunkat Szent Donátról, a csopaki szőlők nyári viharok elleni védőszentjéről neveztük el. A Pannónia korában élt ókeresztény szent egyben történelmi kapocs is számunkra, mely összeköti a helyi borkultúra római kezdetét, Csopak szőlőinek 1000 éves egyházi múltját valamint a jelen kor éghajlati kihívásait.
Skizo - Badacsony
SKIZO. A NÉV. Ami arra a szinte már meghasonlott állapotra utal, amit a világban létező ellentmondások okoznak bennünk. Amikor a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang látszólag felbomlik, és úgy érezzük, választanunk kell.
SKIZO. BOR ÉS BORÁSZAT. Amiben nehéz meghozni a kiegyensúlyozott döntést. Iparszerű bortermelés vagy daccal és büszkeséggel művelt, évszázados kicsiny dűlők? Modern technológia vagy a hagyományos „apáink is így csinálták” szellem? A világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a mi Kárpát-medencei szőlőfajtáink? Globalizált élet vagy a vidéki életforma és magyar lelki alkat? Egymás ellenében ható fogalmak ezek? Szerintünk nem, mert külön-külön és egyszerre is igazak.
2 Ha birtok – Szent György hegy
A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet a badacsonyi borrégióhoz tartozó Szent György–hegyen műveli a maga immár 2x2 hektárnyi szőlőjét. A név a birtok apró méretét jelzi, így ez a garancia arra , hogy képesek vagyunk a területeinket teljes odafigyeléssel és odaadással művelni, a termésből pedig a lehető legjobb bort készíteni. Boutiqe-borászatuk filozófiája nem a jelenről szól, hanem erről az útról amely sohasem ér véget. A déli fekvésű területeik mikroklímája, és a változatos, ásványokban gazdag vulkáni eredetű élő talaj teszi lehetővé ezt a kísérletezést. Boraik mindegyike kizárólag hordós érlelésű, a fehér és a vörösborok jó része pedig fában is erjed.
Wine & Vinyl – Bar & Store
A Wine & Vinyl - egy hely, ahol találkozik a Rock&Roll és a Pinot Noir. Egy hely, ahol összekapcsolódik a bor és a zene, a kulináris élmények és kultúrák. A legjobb magyar (elsősorban balatoni) és külföldi borokat, pezsgőket kóstoljuk, kikapcsoljuk a hétköznapokat, a háttérben pedig pörögnek a lemezek. Délután borkóstolóknak és baráti kávézásoknak, este pedig laza buliknak adunk helyet Veszprém szívében.

Wine&Vinyl - Bar&Store - Veszprém, jövük!
Nobilis Pálinka
A Nobilis Pálinkafarmon krónikát írnak az eltűnt időről. Krónikásuk a pálinkafőző mester, a pálinka pedig a gyümölcsbe zárt idő, ami megőrzi az évek ízét és zamatát, hogy mi bármikor felidézhessük az emlékeket.
Petrányi pincészet - Csopak
2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmunk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.
Homola Pincészet - Paloznak
A paloznaki Homola Pincészet 2009 óta készít borokat a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. A 15 hektáros birtokon 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi dűlő Tihanyban, a Sáfránykert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon. A pincészet borai Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász közös munkájának gyümölcsei, akik igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből. Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránykert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Kékfrankos. A pince büszkesége, a 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.
Bökő Dávid – Balatonfüred
Így vallanak magukról a borászat tulajdonosai: "a szőlőhöz való kötődés édesapánk, János révén alakult ki, aki a 80-as évektől kezdődően ideje nagy részét a helyi szőlőkben töltötte és tölti a mai napig is. Évtizedekkel később, 2015-ben, pár év kísérletezést követően jelentek meg hivatalosan az első évjárat borai. Folyamatos az útkeresés, de amit biztosan tudunk, hogy a lehető legtermészetesebb módon szeretnénk dolgozni mind a szőlőben, mind a pincében. Egyszerű, mi is ezeket a borokat fogyasztjuk."
Ültetvényeik Tihanyban (6 ha), Balatonfüreden (4 ha) és Csopakon (1 ha) találhatóak. 10 hektár saját terület, nagyrészt öreg tőkéken, kisebb részben új telepítésekkel. A hangsúly az Olaszrizlingen és a Kékfrankoson van, mellette Sárgamuskotály és Zweigelt tőkék teremnek.
Káli Kövek - Köveskál
A Szabó Gyula nevével fémjelzett Káli Kövek Borászat a Káli-medence központjában, Köveskálon található.
A Borászat célkitűzése, hogy megidézze a hely szellemét és jól felismerhetően tükrözze a termőhelyek egyedi karakterét.
A hangulatos kerthelyiséggel és felújított belső vendégtérrel rendelkező borászat egész évben, mindennap 10-től este 21 óráig várja a borkedvelő vendégeket.

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2021

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Együttműködő partnerek
Médiatámogatók
Rozé Rizling Jazz Napok

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.