VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

UB40 feat. Ali & Astro

Előzenekar: Budapest Riddim Band feat. MC Kemon & Busa Pista 20:00 órától, kapunyitás: 19:00

Tizennyolc stúdiólemez, 10 arany és platina album, több mint 70 millió eladott példány, 4 Grammy jelölés és világslágerek tucatjai – a UB40 alapítótagok, Ali Campbell és Astro a világ egyik legsikeresebb, jelenleg is működő reggae formációjának vezetőiként pályafutásuk és zenekaruk 40. évfordulóját ünneplik folyamatban lévő turnéjukon, melyet a VeszprémFesten is bemutatnak.

A nevét a brit munkanélküli segélylapból (unemployment benefit form) vett UB40 1978-ban alakult Birminghamben, és a következő évben adta első koncertjét.  A csapathoz olyan nagy slágerek fűződnek, mint a Food For Thought, a Red Red Wine, a Can't Help Falling in Love, a One in Ten vagy a Chrissie Hynde-val közösen rögzített I Got You Babe.

A UB40-ban angol, skót, ír, jemeni és jamaicai szülőktől származó tagok egyaránt játszanak. A felállás az alapítástól kezdve három évtizeden át változatlan volt, a nyolc zenész által alkotott csapatból azonban Ali Campbell énekes és Mickey Virtue billentyűs 2008-ban kilépett. 2013 ban aztán követte őket az énekes-tombitás Astro is.

Ali Campbell, Mickey Virtue és Astro 2014-ben bejelentették, hogy újra szövik a UB40 történetét, és közös lemezanyagot is készítenek. Ez volt a Silhouette, amelyet aztán számtalan fellépés és több közös album is követett: 2015-ben a The Hits of UB40 Live című lemez, 2016-ban pedig Unplugged albumuk, utóbbi a 17. helyig kúszott fel az Egyesült Királyság album listán.

2018-ban kiadták A Real Labour of Love című lemezüket, amely egyenes folytatása a 80-as években kiadott Labor Of Love sorozatnak, és amelyen olyan feldolgozásokat adnak elő, melyek meghatározóak voltak zenei fejlődésük során. A The Real Labour of Love sikere minden várakozást felülmúlt: második helyen végzett az Egyesült Királyság album listáján, a Billboard Reggae album listán pedig az előkelő első helyre került.

Az Ali Campbell és Astro vezette UB40 azóta a világ számos nagyvárosában hatalmas sikerrel koncertezik. A reggae brit úttörői 2018-19-es turnéjukon a UB40 40 éve történt alapítását ünneplik, hitelesen képviselve a zenekar szellemi örökségét.

Előzenekar

Budapest Riddim Band feat. MC Kemon & Busa Pista
20:00 órától, kapunyitás: 19:00

A Budapest Riddim Band reggae/dancehall backing band 2007 őszén alakult négy, fiatal tehetséges zenész megismerkedése, illetve újra-találkozása nyomán, akik különböző reggae-dancehall és egyéb zenekarokban szerzett több, mint egy évtizedes tapasztalatukat felhasználva hozták létre az ország első riddim zenekarát. A formáció elsődleges célja a jamaikai zene megismertetése és terjesztése a magyar közönség körében.

A zenekar koncertjeit változatos ritmusvilág és komoly dinamikai váltások jellemzik, de a zenei alázat sem áll távol tőlük a fellépő énekes minél professzionálisabb zenei támogatása érdekében.

Az elmúlt években a zenekar több nemzetközileg is ismert előadóval dolgozott már együtt: Mr. Perfect (JAM), Chezidek (JAM), Spectacular (JAM), Omar Perry (JAM), Deadly Hunta (GB), Dr. RingDing (D), Shaka Black (Monserrat), Tribuman (FR), Mystic MC (DEN), Warrior King (JAM), Ras Muhamad (IND), Exile Di Brave (JAM), Planetman (GB)

Mindezek mellett természetesen magyar előadókkal is dolgozott és dolgozik folyamatosan a zenekar, így a hazai underground krémjével is szoros együttműködések alakultak ki. Így jött létre ez a formáció is, ahol MC Kemon és Busa Pista együtt, új oldalukról, kicsit más zenei világban mutatják meg magukat.

Thomas Kemon Wesley, ismertebb nevén MC Kemon 1998 óta él Magyarországon, az MTK Budapest futballistájaként szerződtették. De megkérdőjelezhetetlen zenei tehetségével és kitartásával, hosszú évek során elérte azt, amiről igazán álmodott. Méltón képviseli a magyar kultúrát, mind itthon és külföldön egyaránt. Egyik legismertebb szerzeménye a Tisztelet, ami a legtöbb emberhez eljutott Magyarországon. Dalait magyarul és angolul egyaránt írja.

Busa Pista 1993 óta műveli a hiphop kultúrát. 4 szólólemeze jelent meg eddig. A Zuboly, az Irie Maffia, a Mangani 808, a Bupino és az MXB frontembere. Az első magyar Slam Poetry házigazdája volt. A freestyle mellett egy évtizede csinál adást a Tilos Rádióban Szabadfoglalkozás címmel.

Felállás:

  • MC Kemon – főének, rap
  • Busa Pista – főének, rap
  • Mammazita – vokál
  • Krisy – billentyű, vokál
  • Ritchey Dixon – gitár
  • Serious Peetah – basszusgitár
  • General - dob

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.