VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Richard Bona & Mandekan Cubano

Előzenekar: Pátkai Rozina

Richard Bona könnyed énekhangja, lehengerlő basszusgitározó tehetsége, egyedülálló dal- és zeneszerzői hozzáértése és az a képessége, hogy pusztán mások játékát nézve szinte bármilyen hangszeren képes megtanulni játszani, azon kevés afrikai művészek közé emelte őt, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert. Egyedi és felvillanyozó stílusa, ahogy kapcsolatba lép közönségével az, ami meghatározza őt – Bona egy igazi zenész. 

Bona hű marad gyökereihez; kameruni származásából fakadóan mind a hét lemezén afrikai ritmusok köszönnek vissza, első három albumán pedig (Scenes from My Life, Reverence és Munia) megmutatkozik különleges közelítésmódja a dalok általi történetmeséléshez. Származásából inspiráció után kutatva, Bona albumai nemzetközi témákat érintenek, melyek tükrözik azt a vágyát, hogy a zenét használva állást foglaljon az elnyomottakat érintő témákban. Tudatos művészként új zenei területek felé is nyitott, és a kongói Lokua Kanzával és az Antillákról származó énekes/zeneszerző Gerard Totoval közösen 2004-ben megalkották a Toto, Bona, Lokua című albumot, melyen Bona 4 dalt szerzett.

A trió ezután koncertezésbe kezdett Franciaországban, ugyanakkor Bono Mike Stern gitárossal Európában turnézott és sztárvendégként szerepelt Kazumi Watanabe japán gitáros Mo Bop 2. című albumán.  Nem sokkal ezután a páros Japán turnéra indult, amely Bona számára lehetőséget teremtett, hogy egy új terület kultúráját és hangzásvilágát vegyíthesse saját munkájába. Mindezen túl Pat Methenyvel koncertezett, vendégművészként két Bobby McFerrin albumon is szerepelt és további számos, figyelemre méltó együttműködésben vett részt.

A Victoires du Jazz Awards-on 2004-ben neki ítélték a Legjobb Nemzetközi Művésznek járó díjat, ez a rangos elismerés is igazolja Bona képességét, hogy hallgatók sokaságát tudja megszólítani, legyen szó jazzről, popról, bossa nováról, hagyományos, afro-beat vagy funk zenéről. 2005-ben vendégszerepelt Mario Canonge Rhyzome című albumán és közreműködött Pascal Plisson filmje, a “Massai, les guerriers de la pluie” soundtrackjében.  A Steps Ahead együttessel számos színpadon – köztük az Adelaide Nemzetközi Gitár Fesztiválon is – fellépett, és számos olyan nagysággal működött együtt, mint John Legend, akinek Tiki című albuma Grammy jelölést is kapott 2007-ben a „Legjobb Kortárs Világzene Album” kategóriában.

Amellett, hogy Bona a 2008 és 2009-es évet végigturnézta, megjelent The Ten Shades of Blues című albuma, amely jól illusztrálja az énekes tapasztalatait a blues különböző árnyalatairól, melyekkel turnéja során találkozott olyan helyszíneket érintve, mint a Száhel övezet, Brazília, India, az USA vagy Kamerun. Röviddel ezután a Montreali Nemzetközi Jazz Fesztiválon elnyerte az Antonio Carlos Jobim Díjat; a hét résztvevő egyikeként, mint világzenei művészt tűntették ki, akinek hatása a jazz fejlődésére széles körben elismert. A rangos SACEM Jazz Awardon (Grand Prix Jazz SACEM) 2012-ben elnyerte a Jazz Nagydíjat, 2013-ban pedig megjelent Bonafied című, aranylemezzé váló albuma, amelyben különböző kultúrákat vegyít.

Számos díjjal, előadással és sokéves szaktudással a háta mögött, ma Bona generációjának az egyik legkiválóbb és legkeresettebb zenésze. Hangzásvilágának újradefiniálását folytatva jelentette meg afro-kubai projetjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t, 2016 júniusában.

Bona visszatérő előadója a VeszprémFestnek: 2005-ben quintetjével, 2008 ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a martinique-ról származó énekes, zeneszerző Gerard Totoval közösen léptek színpadra Veszprémben.

„Tekervényes futamok ragyogó előadásban….lenyűgöző.” – The AGE

 „Richard Bona az egész világnak mosolyát, nyugalmát és zenei eleganciáját adja” – L’EXPRESS

„Képzeljenek el egy művészt, akiben megvan Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekesi könnyedsége, Joao Gilberto dallam és harmóniák iránti érzéke, és mindez vegyítve az afrikai kultúrával. Hölgyeim és Uraim, íme Richard Bona!”  – Los Angeles Times

Fellépők:

Richard Bona - basszusgitár, ének / Kamerun - USA
Ludwig Afonso - dob / Kuba - USA
Rey Alejandre - harsona / Mexikó
Dennis Hernandez - trombita / Spanyolország
Osmany Paredes - zongora / Kuba - USA
Luis Quintero – ütős hangszerek / Venezuela
Roberto Quintero – ütős hangszerek / Kuba – USA

Linkek

Weboldal
Facebook
Twitter
Instagram
Spotify

Videók

Youtube csatorna

Hivatalos YouTube csatorna

Richard Bona üzenete

 

Előzenekar: Pátkai Rozina

Pátkai Rozina új zenéjében az ismert bossa novák mellett a saját dalok az autentikus brazil dallamvilágból kiindulva szakítanak a zárt formákkal. Nagyobb teret kapnak az improvizációk, amelyek körülölelik az olykor gyermekien egyszerű, máskor kiszámíthatatlanul kavargó dalokat. Mindez portugálul, spanyolul, franciául és angolul, Bán Zsófia, Szabó Ádám, Giovanni Pintaude, Jane Tyson Clement és a legendás Garcia Lorca verseivel, quintet felállásban. 

A zenekar tagjai:

  • Pátkai Rozina – ének
  • Ávéd János – szaxofon
  • Ifj. Tóth István – gitár
  • Kiss Benedek – nagybőgő
  • Szabó Dániel - dob

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.