VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Jamie Cullum

A 36 éves Jamie Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két „Az Év Embere” díjjal és jelöléssel – hogy csak a legfontosabbakat említsük – igazi sikertörténet. Mindezek mellett világszerte eladott több mint 10 millió lemezével ő az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze.

 

 

Első két lemeze, a Heard It All Before és Pointless Nostalgic után következett számára az igazi áttörés. A Twentysomething album az All At Sea single-vel 2003-ban jelent meg Európa szerte, Jamie pedig turnéja során a fiatal Amy Winehouse-szal nyitotta fellépéseit az Egyesült Királyságban. 22 nemzeti tévécsatorna mutatta be a koncertet, az album pedig több mint 1 millió példányban kelt el az év végéig. A később többszörös platina album megjelenésével a jazz mellett tette le kézjegyét, de a világhírnevet nem a műfajnak, hanem tudásának és a ZENE szeretetének köszönheti.

Címéhez illően valóban meseszerűvé tette az évet 2005-ös lemeze. A Catching Tales nemcsak egy negyven országot érintő tizennyolc hónapos turnéval járt – olyan helyszíneken, mint a Hollywood Bowl és a Carnegie Hall –, hanem egy Grammy-jelöléssel is. A turnéőrület mellett Jamie energiájából futotta más műfajokra is. Jó értelemben véve, és a gyerekek mellett a felnőtt moziközönségnek is nagy örömére, lement békába, ő adta a hangját a zöld leveli Frankie-nek a Disney Meet The Robinsons filmjében. A mozi műfajánál maradva írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is, utóbbival szoros barátságot is kötve.

A 2009-es év sem maradt album nélkül. A The Pursuit című lemezt nemcsak a rajongók, hanem a kritikusok is nagy lelkesedéssel fogadták. Ami a Cullum iránti a lelkesedést illeti, ebben nem volt hiány terjesztője, az Universal részéről sem, ezt jelzi, hogy évtizedes együttműködésük a 2013-as Momentum című album megjelenése előtt új irányt vett: lemezei 2013-tól az ikonikus Island Records gondozásába kerültek. Egy olyan legendás kiadóéba, amely többek között a U2-t, Bob Marley-t és Grace Jonest is előadói között jegyezhette, jelenleg pedig a Mumford & Sons, a Disclosure és a Florence and the Machine muzsikáját gondozza. Az eredmény: a teljes művészi szabadságot kapó Jamie megjelentette eddigi leginkább mainstream albumát, a Momentumot.

Mi sem jelzi jobban ennek a zenei szabadságnak a meglétét, mint a 2014-es Interlude album megalkotása. Gyakorlatilag menetből jött létre a Momentum lendülete után, szinte a szerző saját örömére, a jazz iránti olthatatlan vágy újabb kielégítésére. A Momentum befejeztével három nap sem kellett hozzá, és kész volt az anyag, amelyre a szenvedélyesség mellett az egyes szám volt a legjellemzőbb: egy big band, egy terem, egy felvétel. Az anyagot Jamie a világ leghíresebb jazzklubjaiban mutatta be. A 12 számból álló, big band-re komponált műsor így meghittebb formában megszólalhatott például a New York-i The Blue Note és a londoni Ronnie Scott falai között is. A meghittség mellett ugyanakkor a lehető legnagyobb volumenben is bemutatkozott a lemez: Billy Joellel közös előadásban Amerika legnagyobb arénáiban.

A kiváló zenész kellően tehetséges és sokoldalú ahhoz, hogy az olyan műfajokat, mint a jazz, a pop vagy a rock saját egyedi megközelítésében ötvözze, sikere pedig valóban globális, Szöultól Sao Paulóig, a Fuji Rock Fesztiváltól Glastonbury-ig repíti, vagy éppen Hamburgtól Hollywoodig, ahol is Clint Eastwoddal közösen dolgoztak – nagy sikerrel – a Golden Globe-jelölt Gran Torinón. Jamie nem csak a londoni West End színpadára írt dalt, de a BBC számára is, és szerepelt televíziós show-kban a VH-1 a Sky és a BBC csatornákon. Házigazdája volt a BBC rádiócsatornák számos dokumentumműsorának, olyan kiválóságokat bemutatva, mint a Blue Note Recordsos Herbie Hancock, Jimi Hendrix és Quincy Jones. Jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján, és büszke arra, hogy mint DJ elsőként játszhat olyan új jazzsztárokat, mint Gregory Porter és Laura Mvula. Ez a rádióműsor a két New York Radio-díj mellett a rangos Gold Sony Radio-díjat is elnyerte az Egyesült Királyságban.

Fellépők:
Jamie Cullum - ének, billentyűsök
Thomas Richards - szaxofon
Rory Simmons - trombita
Bradley Webb - dobok
Laurence Garratt - nagybőgő 

Videók

Hivatalos weboldal

Jamie Cullum official page

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartner
Szakmai szervezetek
Rozé, Rizling és Jazz Napok
Intézményi partnerünk

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.