VeszprémFest
Premium Music Festival
2024. JÚLIUS 16-20.  

  • Mobil applikáció :

Carmen Souza & Theo Pascal

"Epistola" 

Carmen Souza és Theo Pascal 6 albumot követően ismét összeállt, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket, melyet Londonban, Lisszabonban és New Yorkban rögzítettek. A lemezbemutató turné egyik állomása Veszprém.

Közreműkönek:
Carmen Souza - akusztikus zongora, ének
Theo Pascal - basszusgitár, nagybőgő
Shane Forbes  - dob
Nathaniel Facey - szaxofon

Epistola Trailer

Carmen Souza

Carmen Souza 1981-ben született Lisszabonban egy Zöld-foki-szigetekről származó keresztény családban. Kamaszkorában már profi énekesként tagja lett a Lusophone Gospel Choir énekegyüttesnek. Mindig is úgy érezte, hogy a zenével egyfajta missziós tevékenységet folytat. Egyértelműen hatottak rá olyan zenészek, mint például Luis Morais, Theo Pas'cal, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Keith Jarret, Bill Evans, Miles Davis, Horace Silver – ők inspirálták fejlődését és a törekvést egyedülálló stílusa kialakítására.

Tehetségét producere és mentora, Theo Pascal, az egyik legnevesebb portugál basszista fedezte fel, és vezette be őt a jazz, a fúziós zene és a hasonló kortárs műfajok világába. Mindez markánsan hatott Carmen zenei fejlődésére.

Carmen 2003-ban kezdett Theóval dolgozni azon a szerzeményén, amely debütáló, Ess ê nha Cabo Verde című albumán jelent meg. Kreol anyanyelvén énekelve új hangzást akart teremteni, amely egy intim, akusztikus előadásban, az eredeti gyökerektől eltérő módon egyesíti a kortárs jazz zenét az olyan hagyományos afrikai és zöld-foki ritmusokat, mint a batuke, a morna és a cola djon. Maga az Ess ê nha Cabo Verde két évvel később, 2005-ben jelent meg, s a kritikák elismeréssel fogadták, és ugyanabban az évben a fellépés a readingi WOMAD fesztiválon már a nemzetközi áttörést jelentette. 2008-ban jelent meg második albuma, a Verdade, amelyen szerepel társ-producerként, játszik elektromos orgonán és gitáron is. Kreol nyelven énekelt izgalmas, élénk, melodikus repertoárját a nemzetközi szakirodalom kitörő lelkesedéssel fogadta.

E két, elsimerést kiváltó lemez után 2010-ben az impresszív Protegid (Védett) című kiadvánnyal jelentkezett, amely tökéletes eleganciával és kifinomultsággal vegyíti az afrikai és zöld-foki hagyományokat a kortárs jazz-zel és az afro-latin muzsikával. A szerzőpáros, Souza és Pascal egy olyan albumot hozott össze, amely tovább tágítja a zöld-foki, a világzene és a jazz határait. A Protegiden hallható egyedi énekstílusa, bátor zenei megoldásai olyan énekesek közé emeli, mint Billie Holiday, Nina Simone, Cleo Laine, Eartha Kitt vagy Marie Daulne. Ez az album világszerte nagy visszhangot váltott ki, jelölték a német zenei kritikusok díjára is, és felkerült az európai világzenei toplistára.

Carmen Souza 2005 óta intenzíven turnézik világszerte, 2010-ben pedig a legnagyobbak közül olyan színpadokon lépett fel, mint a The North Sea Jazz Festival (Hollandia), a London African Music Festival (Anglia) vagy a Leverkusener Jazztage Festival (Németország). Több koncertjét is közvetítették szerte a világban olyan nagy tévé- és rádiócsatornák, mint a CBC (Kanada), az RDP (Portugália), a RADIO6 (Hollandia).

Carmen Souza a 2011-es évet január 6-án egy speciális műsorral kezdte az olasz nemzeti televízióban, melyet milliók nézték. Ezt követte egy végig telt házas, a közönséget és a sajtót egyaránt elvarázsoló koncertsorozat Angliában, Törökországban, Hollandiában, Németországban, a Zöld-foki-szigeteken, Lettországban, Írországban, Portugáliában, Finnországban az USA-ban és Kanadában.
2012 januárja jelentette az első élő album kiadását. Ezen duóban szerepel régi zenésztársával, Theo Pascallal. Élő előadása igazolja, hogy miért érdemelte ki a napjaink egyik legizgalmasabb világzenei előadója címet. Stílusa egyedi és meggyőző, zöld-foki gyökerei olyan magától értetődőek, mint a benne élő vágy, hogy egy új nyelvet alkosson, a világjazzét. Ugyanebben az esztendőben, szeptemberben született a negyedik album, a Kachupada, amely Franciaországban már az első héten a 6. helyen nyitott a világzenei toplistán, a Telerama Magazin pedig a legmagasabb szintű jazz mérföldköveként írt róla. 

Carmen Souza végleg igazi erősségévé vált a világzenének, és Európa egyik legkeresettebb jazz énekese lett.

„Carmen Souza hallatlan intimitással, érzékiséggel, karakterrel és hihetetlen könnyedséggel énekel kreol dialektusban. Zenéjének megejtő egyszerűsége, ritka tisztasága zöld-foki hátterének hatását mutatja, elegyedve a jazz és a modern soul hangzásvilágával. Ebből áll össze gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusa. Ez a 21. század világ-soul-zenéje.”  - David Sylvian

Helyszínek

Jegyek

Vegye meg jegyét online!

Váltsa meg jegyét online, bankkártyás fizetéssel!

A jegyvásárlási információkat itt találja.

Mobil app

VeszprémFest2023

Töltse le applikációnkat, hogy első kézből értesülhessen legfrissebb híreinkről, fellépőkről, eső esetén helyszínváltozásról.

Elérhető Android és IOS rendszerekre az ismert helyeken, vagy ide kattintva :

Android IOS
Kiemelt támogatók
Támogatók
Szakmai szervezetek

Büszkék vagyunk arra, hogy térségünk vállalatai elkötelezettek a helyi kultúra és közösség életének folyamatos fejlődésében, közös értékeink megőrzésében.