Főtámogató
15. VeszprémFest
Premium Music Festival
2018. július 11-15.

  • Mobil applikáció:

Borászatok

Konyári Pincészet - Dél-Balaton
A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodunk, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmazunk. a Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatjuk újra művelés alá. Ezek a területek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.
A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnénk létrehozni.
Kreinbacher Birtok - Somló
A Kreinbacher Birtok mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel, hogy elkészítse a somlói terroirt kifejező borait és tradicionális pezsgőit. Kiváló fekvésű, bazaltorgonák alatti dűlőiket organikusan művelik, a fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű, ezek mellett syrah-val is dolgoznak. Pezsgőiket Méthode Traditionnelle módszerrel, legalább 22-36 hónap érleléssel készítik.
Zelna
Létre akartunk hozni valamit. Állatokkal, növényekkel szerettünk volna foglalkozni. Én főleg szőlővel, hiszen szőlész-borász vagyok. Lilla nagypapája régóta művelt egy kis szőlőt Füreden a nyaralójuk kertjében. Minden évben 100-200 palack bor készült.  Akkor kezdtek el biztatni, hogy építsük fel a borászatot, amire régóta vágytunk. Minden palack bor mögé teljes mellszélességgel oda kell állnunk. Ezt szeretjük benne a legjobban, és persze ha valakinek tetszik amit lát, és ízlik, amit kóstol.
Szabó Máté Lajos borászunkkal közösen alakítjuk az irányokat, a borok stílusát. A kommunikáció és az adminisztráció Lilláé, két fiatal srác pedig kinn a szőlőben segít. Jó csapat vagyunk! Talán azért, mert imádjuk, amit csinálunk.” - Barna
Guden Kisbirtok - Csopak
..Borszerető barátok újraélesztették Guden Vitéz 1079-es birtokát!
Rosé-Rizling,Kékfrankos-Olaszrizling,Barbara-Vitéz.Szerelemből-Nektek!
Figula Pincészet - Balatonfüred
A Figula Családi Pincészet 1993-ban kezdte meg működését a Pannon-táj ékköveként emlegetett Balaton-régióban. A jelenleg 30 hektáros birtokon szigorú hozamkorlátozással, a korszerű és tradicionális borászati eljárások ötvözésével készítjük borainkat, amelyeket a kiemelt hazai és nemzetközi gasztronómiában értékesítünk.
Légli Ottó - Dél-Balaton
Családi birtokunk jelenleg 33 hektáron gazdálkodik. Szőlőterületeink Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lankáin találhatóak. Somogy, amely a vármegyék közül elsőként kapott címert, pajzsán egy szőlőfürtöt tartó vitézi karral, már a római kortól jelentős szőlőtermesztéssel bírt. 
A változatos felszínű, védett, meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek. Jelentősebb szőlőültetvényeink Szőlőskislak és Szőlősgyörök hegyközségekben találhatóak. Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség, és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek. 
Villa Tolnai - Csobánc
A VILLA TOLNAY borászat a Balaton Északi partján található. A borászat kizárólag a badacsonyi borvidéken 12 hektár területtel rendelkezik. A borászat legkiemelkedőbb feladata, a vulkanikus bazalt talajon olyan borok készítése, melyek a helyi összetéveszthetetlen Terriort hordozzák magukban, ásványossága és savai erős háttérként, valódi és őszinte gyümölcsösséggel teszik kerekké a bort. A Villa Tolnay borászat tudatában van annak a nagy örökségnek melyet átvett: a magyar kulturális örökség egy részének megszerzésével! A borászat környezetbarát növényvédelemmel működik és hagyja a bort a palackozásig kiegyensúlyozott módon kiteljesedni. A Villa Tolnay Borászat úgy tekint a borra, mint Magyarország egyik legértékesebb kulturális örökségére.
A Villa Tolnay borászat szőlőültetvényeinek a szíve, valamint a pincészet otthona, a Csobánc hegy lábánál található. A Villa Tolnay borászat minden bora kézi erővel készül, ahol a szüret is kézzel történik. 
Laposa Birtok - Badacsony
A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. A pince borai a vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő, mára már 12 hektár területen fekvő szőlőkből készülnek. A borvidéki hagyományoknak megfelelően fehérborok. Fajtát tekintve pedig: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Kéknyelű, Szürkebarát, Juhfark, Furmint és a Laposa Rosé ami Pinot Noirból készül. Zsófi és Bence a családi hagyományokat követve együtt vezetik a Birtokot.
Madaras pince
Kézműves, nagy szakmai alázattal elkészített borainkat mindenkinek ajánljuk aki szereti a friss,fiatalos, üde izeket.A pincézet,csodálatos természeti környezetben, a dörgicsei-medencét északról lezáró vulkanikus eredetű Halom-hegy déli lankáin található. A birtokot 2006 óta folyamatosan fejlesztjük és terveink között szerepel az elkövetkező időkben egy vendégház kialakítása,ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a Balatonra, és a dörgicsei szőlőterületekre.
Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
Homola Pincészet - Paloznak
A paloznaki Homola Pincészet 2009 óta készít borokat a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. A 15 hektáros birtokon 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi dűlő Tihanyban, a Sáfránykert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon. A pincészet borai Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász közös munkájának gyümölcsei, akik igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből. Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránykert Olaszrizling, a Hajnóczy Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Kékfrankos. A pince büszkesége, a 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.
Gilvesy
A nemzetközi szemléletet követő Gilvesy Róbert és a fiatal, tehetséges helyi borász, Ruppert Márton közös munkájából születnek a Gilvesy Pincészet borai. Gilvesy Róbert nagyszülei Szatmár és Somogy megyéből vándoroltak ki Kanadába. Róbert egy kanadai farmon nőtt fel, így a termőföld szeretete már a fiatalkorát meghatározta. Néhány évig építészeti pályán és nemzetközi üzleti területen dolgozott, majd visszatért régi szenvedélyéhez, a föld megmunkálásához. Ausztriában sajátította el a borászkodás mesterségét, rengeteget utazott, ami alatt folyamatosan bővítette ismereteit.
Pálffy Pince - Köveskál
Szőlészetünk és pincészetünk évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeink a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlőt termelünk. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítjuk be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben tudjuk szüretelni. A szőlő növényvédelménél nem használunk kemény szereket, nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírtószert.
Petrányi
2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmunk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.
Skizo - Badacsony
SKIZO. A NÉV. Ami arra a szinte már meghasonlott állapotra utal, amit a világban létező ellentmondások okoznak bennünk. Amikor a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang látszólag felbomlik, és úgy érezzük, választanunk kell.
SKIZO. BOR ÉS BORÁSZAT. Amiben nehéz meghozni a kiegyensúlyozott döntést. Iparszerű bortermelés vagy daccal és büszkeséggel művelt, évszázados kicsiny dűlők? Modern technológia vagy a hagyományos „apáink is így csinálták” szellem? A világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a mi Kárpát-medencei szőlőfajtáink? Globalizált élet vagy a vidéki életforma és magyar lelki alkat? Egymás ellenében ható fogalmak ezek? Szerintünk nem, mert külön-külön és egyszerre is igazak.
Borbély Pincészet - Badacsony
A badacsonyi táj, a szőlő, a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk életét generációkon keresztül. 21 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakítottuk hangulatos Borházunkat és Vendégházunkat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházunkban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. Nagy megtiszteltetés és siker számunkra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012, 2013, 2014 és 2015-ös években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.
Rezeda Pince - Nivegy-völgy
Pincészetünk a Balaton-felvidék csodálatos fekvésű Nivegy-völgyében található, Szentantalfa határában. A pince nevét a rezeda virágocskától kölcsönözzük, melynek illata jegyeiben hasonlít a népszerű olaszrizling bor illatára. Boraink évről-évre úgy készülnek, ahogy a természet megalkotja őket, technológiánkban kézművességre törekszünk a tőkétől a pohárig. Magunk végezzük a szőlőtermesztés – borkészítés - bormarketing teljes folyamatát. Boraink kiváló kísérői baráti beszélgetéseknek, romantikus vacsoráknak, nyáresti fesztiváloknak.
Szent Donát Birtok - Csopak
Káli Kövek - Köveskál
A Szabó Gyula nevével fémjelzett Káli Kövek Borászat a Káli-medence központjában, Köveskálon található.
A Borászat célkitűzése, hogy megidézze a hely szellemét és jól felismerhetően tükrözze a termőhelyek egyedi karakterét.
A hangulatos kerthelyiséggel és felújított belső vendégtérrel rendelkező borászat egész évben, mindennap 10-től este 21 óráig várja a borkedvelő vendégeket.
Jásdi Pincészet - Csopak
A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár -a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 15 hektár területen.
A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.
A pince maga a XVIII. század végén épült, 1849-tol Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának központjaként szolgált, és itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét.
Béla és Bandi - Balatonszőlős
Fodor Béla és András két, szemtelenül fiatal borász. Pincészetüket Béla és Bandi Borászatnak nevezték el, különös ismertetőjelük boroscimkéiken pedig egy traktor. Ők lettek így a nép egyszerű gyermekei, a szegény ember legkisebb fiai, akik szerencsét próbáltak és bejött nekik, akár tudatos marketingmunka, akár nettó jófejség áll a háttérben. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken belül, Balatonszőlősön és Füreden van kb. 10 hektár szőlőjük, elsősorban sauvignon blanc és muskotály. Vásárolt szőlőből rozét is készítenek. Boraik jellemzően frissek, ropogósak, gyümölcsösek, de nem mennek el a túlzott parfümösség irányába. Pont ők biztosan nem sértődnének meg, ha azt mondanám, hogy elsőrangú fröccsborok, persze semmiképp sem kizárólag. Ha látunk ilyen traktoros bort, próbáljuk meg, jó arcok a srácok, jók a boraik, megérdemlik.
Főtámogató
Kiemelt támogatók
Támogatók
Kiemelt médiatámogató
Médiatámogatók
Együttműködő partnerek